Passos

Josep M. Plaza Moreno

Projecte escultòric que proposa la realització en bronze dues sabates d’home, que simbolitza les migracions forçades i l’exili

L ́obra permetrà reviure la nostra història a través de la realitat virtual, elements relacionats amb la vida quotidiana i que ens transportarà a experiències viscudes i que avui ens són molt properes.

Dues peçes de bronze patinat de 33 X 13 X 12 cm aproximadament a una escala reial. Fixades a terra, amb un ancoratge propi a la peça.

Homenatge a Teresa

Marcel Camps

La por i la gana representats pel rosegó de pa il.luminat. L´entramat del cistell té obertures que evoquen els barrots d´una presó. La deformitat del cistell relacionat amb la mort del primer fill.

Escultura d´un cistell en bronze, amb un tros de pa fet en vidre massis amb llum en el seu interior. Les mides aproximades són 31 x 30 x 40 cm el cistell i 9 x 16 x 11 cm el rosegó de pa.

Llibreta amb estilogràfica

Carme Malaret

Per què la llibreta tancada? Una llibreta oberta sobre un banc exposa el seu contingut de manera provocadora i m’interessa més preservar la intimitat del personatge i la seva escriptura.

Per què la ploma dins de la llibreta? ens anuncia que el text no està acabat, que necessàriament ha de continuar. Marca l’acció en un temps de pausa.

Per què el full fora de la llibreta? Trenca la rigidesa formal de la figura paral·lelepípede. Introdueix un element pertorbador i metafòric on el missatge del personatge és fa present en els mots esperança i llum.

“L’esperança és la llum en aquest túnel tan fosc ”. una frase que escriu la mestra i que defineix el moment històric.

Refractari de xamota mitjana, barbotina de porcellana, fang negre, òxid de ferro i òxid de cobalt. Cocció a 1250ºC Mesures: 200 x 280 x 50 mm.

Oniric

Joan Oliver

Amb intenció de vestir el concepte de solidaritat amb força i determinació, he evolucionat el que podria semblar una joguina feble a una escultura robusta amb caràcter. Sense esborrar el punt de partida (la joguina) i per això el caràcter oníric de l’escultura amb volums i textures que conviden a tocar-la.

Es pot llegir una pàtina de degradació en tota l’escultura amb una clara intenció de donar-li un punt dramàtic. Perquè avui el concepte solidaritat té poc valor… sols cal mirar ben a prop el mar Mediterrani.

Ferro fos mides 40 x 35 x 22 cm.

BAM_15

Janira Romero-Girón Merino

Gràcies a la col.laboració del Centre d’Estudis Santjustencs, vaig trobar un dibuix tècnic amb les mesures d’una de les bombes que van caure la nit del 8 d’octubre a Sant Just Desvern; bombes aèries d’aviació, de tipus mina, de 15kg d’explosiu.

Impactada per les mides i forma de l’artefacte, he fet una interpretació de la bomba amb l’assemblatge de dues pedres diferents: marbre de Carrara blanc com a reclam de pau i en homenatge als ferits, per al cos de la bomba i marbre negre de Calatorao per a la part posterior, l’estabilitzador, que amb les seves formes punxegudes simbolitza la barbàrie i el patiment de la guerra.

Tècnica: Talla de pedra. Marbre de Carrara i Calatorao. 68 x 13 x 13cm

Siluetes

Puri Martín Rivera

Figures dels diferents personatges assegudes en un banc: dona embarassada, nena, ferit, home gran i mestra.

Perfil de diferents personatges asseguts en un banc: dona embarassada, nena, ferit, home gran i mestra, cinc personatges que van ocupar el Refugi durant el bombardeig del 8 d’octubre de 1938.

Dibuix i conjunt de línies.