Actriu: Marta Domingo

El meu nom és Caterina Bordas i soc mestra. M’agrada molt escriure, sobretot reflexionar sobre la vida i el paper de la dona, per això m’acompanya sempre el meu diari i una ploma. Vinc d’una família senzilla i humil, de pensament liberal, propera al progressisme.

Per la prematura mort del meu pare, em vaig veure obligada a interrompre els meus estudis i ajudar la meva mare com a modista. Després vaig passar a ser dependenta de comerç, administrativa, funcionària del cos de Correus i Telègrafs i l’any 1934 vaig obtenir una plaça de professora. Compagino aquesta feina amb la de secretària al diari «La Tribuna», on també publico sota el pseudònim de «Marc Vilaplana». Com a professora, tots em coneixen per tenir una metodologia «moderna». Molts dies m’enduc les nenes al jardí i seiem en forma circular, per veure’ns les cares.

El matí del bombardeig de l’any 1939, era a l’escola i quan van marxar tots els nens, de camí cap a casa, vaig veure espetegar una granada a la palmera de la Torre del senyor Bono, i espantada vaig entrar al Refugi per la porta de l’Ateneu.