Actriu: Clara Segura

El meu nom és Teresa Sánchez, però tothom em coneix com a Teresita. M’acompanya sempre un cistell amb alguna cosa de menjar, perquè la meva por més gran és passar fam. Vaig arribar a Sant Just Desvern quan només tenia tres mesos, perquè un cosí del meu pare li va oferir feina i casa. En morir molt jove la mare, per creences i a causa de la precarietat, el meu pare va ingressar les meves dues germanes al convent de clausura de Toledo. L’estiu de 1925, quan tenia només 17 anys, vaig conèixer el primer i únic home de la meva vida, l’Albert, quatre anys més grans que jo. Tot d’una ens vàrem casar i amb només 18 anys vàrem viure la pèrdua de la nostra primera filla. Poc després, va néixer la Victòria i d’aquí poc naixerà la Llum.
L’Albert va ser detingut el 19 de novembre de 1938, a Sant Feliu de Llobregat, per robar queviures i fa poc l’han traslladat a la presó de la Model, a Barcelona. Sense ell, tot és molt difícil.

dona-embarassada-img

El dia 25 de gener de 1939, la Victòria i jo estàvem a casa quan uns soldats republicans van tocar a la porta i ens van aconsellar que marxéssim lluny, per no patir mal. Per això vàrem anar al Refugi.