Nascuda el 1919

Soldat de l’aviació destinat a la fàbrica de Banyeres (Can Sauret,) on va coincidir amb un atac aeri.

Soldat de l’aviació nascut a Caldes de Montbuí, a qui van destinar a la fàbrica de Banyeres (Can Sauret) on funcionava un forn de pa, va coincidir amb un bombardeig.

Font d’arxiu: Miscel·lània X. 1926.

Font d’arxiu: Fotògraf Víctor Murillo 2014.

Nascut a Caldes de Montbuí el 1919, anà a la Guerra Civil com a voluntari i va formar part de l’arma d’aviació. Una de les seves destinacions va ser la caserna situada a l’actual carrer Nord.

Fou fet presoner per l’exèrcit franquista. Passà pel camp de concentració de Santander i, després, pel de Figueres, on formà part d’un batalló de treballadors.

“Ens vam assentar allà i amb aquestes ve l’aviació i comença a bombardejar, comença a bombardejar el forn.”

… va anar passant la guerra. I un dia ens van destacar, a nosaltres, vam anar amb un front, vam anar amb un, amb un forn a Sant Just Desvern, [un forn de pa a Sant Just Desvern – em permets que em tregui les ulleres que- un forn de pa a Sant Just Desvern i
allà aquell, aquell, aquell forn de pa, era un forn de pa que servia pa a tota l’aviació, tota la comarca. Iii com no teníem guàrdia anàvem al poble, allà al bar a jugar al domino, i jo em vaig fer amic de la, de la, de la noia del bar, i vam continuar anant ba, bastant temps.

I un dia vam anar, vam anar a, a berenar amb una font de per allà dalt i, i jo te, vaja, i pel camí sent, trepitjaves fulles i fotien pudor de mandarines podrides, ja, ja parlava, ja parlava de, del merder de la guerra parlava ja, senties pudor de, de… ens vam assentar allà i amb aquestes ve l’aviació i comença a bombardejar, comença a bombardejar el forn, i van, no van deixar res, no van deixar ni un, vam baixar corrents de, de, des de la muntanya, vam baixar corrents cap baix, i no hi quedava ningú. Jo em vaig. [s’emociona].

– Això a Sant Just va ser?

– A mi em va agafar una, vaig, vaig, vaig, em van haver de portar a la clínica Platón perquè havia perdut l’enteniment.

Font: http://bancmemorial.gencat.cat/web/search_advanced/?proyecto=&informant=serracant&lugarN=&municipioID=&idioma=&filtro=y Minutatge [27:25 – 28:46] 1:20

Molts santjustencs i santjustenques recorden els efectes del bombardeig a baix a la carretera, la nit del 8 al 9 d’octubre, diversos són els que recorden haver anat al refugi a cercar protecció. La gran majoria de testimonis hi van anar el darrer dia de la guerra el 25 de gener de 1939, dins de la galeria van esperar l’entrada de les tropes franquistes, amb molta por.

L’any 2008 durant la passejada on vam visitar l’espai del refugi i diversos indrets afectats per la caiguda de les bombes a la carretera vam recollir molts testimonis. L’Arxiu Municipal conserva entrevistes fetes a Ràdio Desvern, al mateix arxiu o durant treballs de recuperació de la Memòria Històrica en els que ha participat l’Ajuntament amb l’ajut del Memorial Democràtic.