Nascuda 1923

Va viure l’atac de l’aviació. Una de les bombes va caure darrera de l’eixida i una altra bomba a menys de 100 metres del portal de casa seva a la carretera. L’ona expansiva va arribar fins la finestra.

Nascuda a Sant Just Desvern l’any 1923, estudià al Grup Escolar Municipal, el pare va morir i es va haver de posar a treballar molt joveneta, treballant més de 48 anys a Esplugues a la Sociedad General de Farmàcia. Sempre ha viscut a la carretera, 57.

Font d’arxiu: Colecció familiar.

La Teresa forma part del grup de veïns i veïnes que vivien a la zona bombardejada la nit del 8 al 9 de novembre de 1938 per uns avions italians Savoia Marchetti que lluitaven al costat de les tropes franquistes. El forn de can Masclans a la cantonada Bonavista-Carretera va ser el més afectat.

Quin va ser el motiu de l’atac? Volien descarregar pes per marxar més ràpid? Cercaven els dipòsits de l’aviació situats a la carretera? L’atac es produí al tram final de la Batalla de l’Ebre, i tres mesos més tard les tropes franquistes feien la seva entrada a Sant Just Desvern i a Barcelona.

“Primer les sirenes i després soroll. El soroll de les bombes.” 

Aquest bombardeig vostè quan es va produir on estava?

Estava a casa meva.

A casa seva …

… en una Habitació.

En una habitació i la casa estava a la … ?

Carretera.

A davant més o menys d’on hi havia el barber. Molt bé. Llavors a quina hora era quan es va produir el bombardeig? Recorda?

No, però jo em semblaria que devia ser les 9 o quarts de 10 o així.

Molt bé.

Perquè érem a l’habitació.

I llavors quan… Com se’n va enterar que va sentir els avions?

Sí vem sentir soroll i van… Primer les sirenes i després soroll. El soroll de les bombes però queien més lluny de casa, es clar. En aquell moment quan va començar lluny de casa. Però vaja quan ens vem enterar de seguida ja vem sentir que s’anaven acostant.

Quantes en va sentir vostès de bombes?

Jo? Tres o quatre.

I l’ultima, on va caure l’última?

No sé si era l’última la que va caure darrera casa. Jo no sé si encara en va caure alguna altra.

No en va sentir cap més?

No.

A llavors va caure a darrera casa?

Sí.

La casa era …?

La casa … A darrera casa que hi havia un terreno que era de can Modolell,

Sí.

… no era ben bé darrera casa.

La bomba diu que va caure?

A uns 100 metros de la pared de… No de la casa de la…

De l’Eixida?

… de l’Eixida.

Que abans m’ha dit inclús que havia la… La terra havia esquitxat fins hi tot…

Sí, bueno saltant perquè es van sentir el soroll als vidres.

Als vidres de l’habitació?

De l’habitació.

Molt bé. Que més recorda o sigui, les altres bombes on van caure? Abans m’ha parlat …

Abans d’arribar. N’hi havia una, la més a prop d’aquesta que havia caigut a darrera casa, en una casa, tres cases més cap a Barcelona, diguéssim …

Quina?

hi havia. A dintre la casa només hi havia una avia i una nena,

Sí.

I l’endemà ens vem enterar que aquesta nena, l’havia tocat alguna metralla alguna cosa que estava ferida de les cames.

Això era Cal Manco, m’ha dit?

No al costat.

Al costat de Cal Manco.

Ca la Rogelia en deien a casa seva.

Ca la Rogelia. Molt bé. Hi havia algun refugi per allà aprop?

Jo només en sabia un. Era un puesto que hi havia hagut una Bodega o no sé què, i a darrera tenien un puesto per tenir ampolles i així.

I que estava a la part de baix o a la part de dalt de la carretera? Cap al poble?

… cap al poble.

Cap a la part del poble. Molt bé.

Font: Antoni Fuentes, gendre de la Sra. Pi, és qui va realitzar l’enregistrament, i qui ha tingut cura de facilitar les imatges. 

STJUSTTECNOLOGY/Arxiu Memoria Fotos/ Memòria Històrica 04 2008/ Enregistrament de testimonis/Bombardeig de Sant Just….WM

Molts santjustencs i santjustenques recorden els efectes del bombardeig a baix a la carretera, la nit del 8 al 9 d’octubre, diversos són els que recorden haver anat al refugi a cercar protecció. La gran majoria de testimonis hi van anar el darrer dia de la guerra el 25 de gener de 1939, dins de la galeria van esperar l’entrada de les tropes franquistes, amb molta por.

L’any 2008 durant la passejada on vam visitar l’espai del refugi i diversos indrets afectats per la caiguda de les bombes a la carretera vam recollir molts testimonis. L’Arxiu Municipal conserva entrevistes fetes a Ràdio Desvern, al mateix arxiu o durant treballs de recuperació de la Memòria Històrica en els que ha participat l’Ajuntament amb l’ajut del Memorial Democràtic.